banner2008 
Startsidan Om boken Författarna Tips till föräldrar Länkar Boka föredrag Köp boken Press

 

Länkar

 

Om du känner att ditt barn är i riskzonen, eller vet att det redan råkat ut för något obehagligt eller olagligt på nätet, är det viktigt att du agerar så snabbt som möjligt. Tveka inte att polisanmäla direkt om ditt barn blivit utsatt för bedrägeri, trakasserier, hot eller sexuella inviter från vuxna.

 

Här är några exempel på webbplatser med mer information:

 


På den lokala Barn- och Ungdomspsykiatrins hemsida finns massor av nyttig information, bland annat adresserna till BUP-mottagningar runt om i landet. Du kan naturligtvis också kontakta BUP för ett besök och personlig rådgivning gällande ditt barn.

 

www.bup.se »På BRIS hemsida kan du chatta, läsa om verksamheten och se de senaste rapporterna och publikationerna. Du och ditt barn kan också läsa mejl med frågor som kommit till BRIS, och organisationens svar. Här når man också BRIS-mejlen, där ett barn som mejlar alltid får svar av en vuxen. Barnens hjälptelefon: 0200-230 230. På det här numret kan barn ringa för att få stöd av vuxna. BRIS Vuxentelefon: 077-150 50 50. Hit kan du ringa med frågor om problem som handlar om barn. 

 

www.bris.se » 

 


Datainspektionen är till bland annat för att värna om din personliga integritet i IT-samhället. På hemsidan hittar du massor av matnyttig information, bland annat om vad lagarna säger om personuppgifter.

 

www.datainspektionen.se »ECPAT Sverige är en ideell förening som arbetar med att förebygga och stoppa alla former av barnsexhandel: barnpornografi, trafficking och barnsexturism. På hemsidan finns tips för både unga och vuxna om hur man skyddar barn på nätet.

 

www.ecpat.se »

 


En ideell organisation som arbetar med att informera om TV- och datorspelandets effekter på barn och ungas hälsa och beteende.  

 

www.fair-play.se »Sedan Friends grundades av eldsjälen Sara Damber 1997 har organisationen vuxit till att vara den största i Sverige som arbetar mot mobbing. Bland annat har Friends utbildat över 25 000 kompisstödjare på ca 1200 skolor runtom i Sverige. Läs mer om den viktiga kampen mot mobbing på organisationens hemsida.

 

www.friends.se »

 


Programtillverkaren Microsofts webbplats med tips om hur du och ditt barn använder Internet på ett säkrare sätt.

 

www.livstid.org »  Terapeuten och experten på barnpsykiatri, Louise Hallin, erbjuder experthjälp via personligt besök eller genom nätrådgivning när det gäller problem för barn och ungdomar upp till 18 års ålder.

 

www.louisehallin.se »


 
Medierådet är en kommitté inom Regeringskansliet som arbetar med frågor om mediepåverkan och barns och ungas mediesituation, med syfte att minska riskerna för skadlig påverkan. Rådet driver också i Sverige ”Det unga internet”, en EU-stödd kampanj för säkrare användning av nätet bland unga. På hemsidan hittar du undersökningar, artiklar, pedagogiskt material och massor av annan bra information om ungdomars sätt att använda Internet.

 

www.medieradet.se »

 


Här hittar du bland annat information om hur du anmäler att du eller ditt barn blivit utsatt för ett brott. Om exempelvis mobiltelefonen blivit stulen kan du anmäla det direkt via Internet, men om det gäller trakasserier, hot eller våld är det bättre att du går direkt till polisstationen.

 

www.polisen.se »På Rädda Barnens hemsida hittar information om deras arbete. Rädda Barnen har också en linje för alla föräldrar som behöver en annan mamma eller pappa att prata med. Ring 020-786 786

 

www.rb.se »En portal för dig som vill läsa och se film om spel och spelberode. Här kan den som spelar testa om han eller hon är spelberoende, och får tips om hur man hittar till en självhjälpsgrupp.


www.slutaspela.nu »

 


Här informerar Spelberoendes Riksförbund om spel och spelberoende. Du kan läsa om spelandets för- och nackdelar och får också tips om hur man ställer in datorn för att blockera åtkomsten till vissa typer av spel.

 

www.spelberoende.se »

 


Statens Folkhälsoinstitut och Oberoende spelsamverkan gruppens (OSS) har en nationell stöd- och hjälplinje för spelare och anhöriga, som du också kan ringa: 020 – 81 91 00. Hjälplinjen är öppen helgfri mån-fre mellan kl 10.00 och 21.00 och samtalet är kostnadsfritt.

 


Under samlingsnamnet Surfa Lugnt har en rad myndigheter, organisationer och företag gått samman i en kampanj för att tipsa om hur man surfar säkrare på nätet. Här hittar du många bra tips om hur du använder Internet på ett säkrare sätt.

 

http://www.surfalugnt.se


På Vårdguiden kan du dygnet runt få prata med en sjuksköterska som dels kan ge direkta råd, dels guida dig vidare i många olika ärenden. Telefon 08-320 100.

 

www.vardguiden.se »

 

 

Nationella hjälplinjen
020-22 00 60. Måndag–torsdag: 17–22. Fredag–söndag: 17–24.

 

Jourhavande präst
Ring 112.


Jourhavande medmänniska
0771-900 800


Jourhavande kompis
020-222 444

 

Kuratorn i skolan är en stödperson som finns till just för den typen av problem som nämns i boken.
Ungdomsmottagningen i din kommun har också resurser för att hjälpa till när något håller på att gå snett för ett barn.